Vivaz
‘Aantoonbaar, niets zweverigs’

Een mooie referentie van iemand die mijn training Werken aan veerkracht van Heartmath heeft gevolgd. 

 

Deze training vergt weinig van je in verhouding tot het grote resultaat, zelfs al ben je pas een paar weken bezig.

 

Ik zat tegen een burn-out aan en sliep nauwelijks. Al na de eerste 2 weken sliep ik beter en was ik al minder gestrest. 1,5 maand na de start van de cursus kan ik zeggen dat ik veel rustiger ben, me niet meer zo snel gestrest of opgejaagd voel en steviger in mijn schoenen sta. Voel ik wel stress, dan kan ik het sneller terugbrengen. Ik kan ook beter loslaten en maak me minder druk.

 

De training is laagdrempelig en de uitleg van Caroline heel duidelijk, ook dankzij haar eigen ervaringen die ze deelt tijdens de training. Wat ik ook heel fijn vind, is dat het wetenschappelijk benaderd wordt en aantoonbaar is, dus niets zweverigs.

 

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik me moest voorstellen bij deze training, maar ik ben zo blij dat ik dit gevolgd heb! Mijn leven is dankzij deze training, die dus weinig van je vergt, toch compleet verandert in positieve zin!

 

Wil je weten of het ook wat voor jou kan zijn? Ik vertel je graag meer.

We pikken allemaal ‘informatie’ op van andere mensen, en reageren daarop, onbewust. Als je bijvoorbeeld gestrest bij een belangrijke bespreking binnenkomt, heeft dat invloed op de anderen in de ruimte. Zij zullen anders op jou reageren dan wanneer je meer ontspannen bent.

 

Een beetje spanning is goed, dat heb je nodig om te functioneren. Het is wel belangrijk om er controle over te houden…

 

Wat ik je met dit filmpje duidelijk wil maken is dat je – met oefening – jouw stress kunt managen. Het voordeel is dat je jezelf op de juiste momenten ‘op scherp kunt zetten’ en daardoor optimaal presteert. Maar ook helpt het je om in een stresssituatie rustig te blijven of erna jezelf weer snel te resetten. Zodat de stress niet blijft hangen en de rest van de dag je gezondheid en functioneren beïnvloedt.

 

Meer weten? Neem gerust contact met me op per mail of telefoon: info@vivaz.nl  06-29086839

Begin mei kwam plotseling een einde aan winkel en galerie Store & More, een pop-up concept in Nijmegen dat ik samen met een compagnon had. De financiële schade viel mee, mijn vertrouwen heeft echter wel een flinke deuk opgelopen. Het is niet niks om te worden opgelicht door iemand die je al jaren 100% vertrouwt.

 

De winkel was een project, gestart in 2016 vanuit een droom van mijn compagnon. Na twee jaar investering van vooral tijd, begon het vanaf januari 2018 te lopen, o.a. door het werk van een Belgische fotograaf. Reden om vooral nog even door te gaan en te kijken hoe het zich ontwikkelde.

Toch kriebelde ondertussen de behoefte om ook die andere richting, waar ik drie jaar geleden een start mee had gemaakt, definitief in te slaan. Inmiddels ervaring opgedaan door meelopen met een ervaren trainer besloot ik in november 2017 een try-out te doen van mijn eigen Heartmath training. Die try-out bevestigde dat dit mijn pad moet zijn en ik werd zo enthousiast dat ik zelfs overwoog om een studie te gaan doen ter verdieping.

 

Begin mei sloeg ik aan het googlen op HBO programma’s op het gebied van psychologie. Op 7 mei ‘klapte’ Store & More’. Enkele dagen later kreeg ik een uitnodiging van een grote zorginstelling in de regio om de Heartmath methode toe te komen lichten.

Een van mijn ‘try-out cursisten’ had zoveel baat gehad bij de training dat ze het aan iedereen vertelde en de wens uitsprak dat haar collega’s ook deze ervaring op zouden kunnen doen. Haar manager en collega’s zagen ook de verschillen en via via kwam de aanbeveling bij de afdeling Human Resource terecht, waar ik de methode mocht komen demonstreren. Het resultaat: Vivaz op de providerlijst van deze zorgorganisatie. Dit betekent dat medewerkers mij mogen inschakelen (met geheel of gedeeltelijke vergoeding door de werkgever) als ze de training willen volgen. Een werkgever dus die snapt dat je beter een paar honderd euro kunt investeren dan wachten tot iemand uitvalt en tientallen duizenden euro’s betalen voor ziekteverzuim en vervanging.

 

Vanaf eind september ga ik bovendien weer een half jaar aan de studie. Ik heb tenslotte 1,5 dag ruimte in de week door het wegvallen van Store & More ;-).

 

Er is een gezegde: Als ergens een deur dichtgaat, gaat elders een deur open. En inderdaad: als ik terugkijk, voel ik vooral dankbaarheid. Het verdriet en de boosheid zijn naar de achtergrond verdwenen; ik voel zelfs wat medelijden voor de persoon die mij de afgelopen twee jaar heeft bedrogen en voorgelogen. Ondernemen is risico lopen en ik realiseer me dat ik er eigenlijk heel goed vanaf ben gekomen en dat ik wel weer enorm veel heb geleerd. Bagage die ik in mijn trainingen stressreductie kan gebruiken om mensen nóg beter te helpen.

Geen ongeduldige piep ‘s morgens, onderaan de trap, een poot tegen de houten plaat die jou moest beletten naar boven te komen.
Geen rondje park, die dagelijkse kilometer waar we samen zo van genoten. Op de terugweg versnelde je pas aanmerkelijk, want: eten!
Geen vragend koppie om de hoek van de keuken, zodra je de melkschuimer hoort piepen. Het drupje melk in jouw bak was ons vaste koffiemomentje samen.

 

Ik was je nooit kwijt in huis. Jij was waar ik was, op maximaal twee meter afstand. Als ik weg moest keek je me met je lieve bruine ogen aan met een blik van ‘ongezellig’. En als ik terugkwam was er altijd een warm welkom.

 

We hebben samen wat verdriet gehad; bij de mensen die ik heb verloren, was er thuis altijd die trouwe hondenkop direct op mijn schoot. Je voelde het, nog voor ik een traan liet.

 

Als ik Tom en Tess noemde, dan gingen de oortjes op scherp. De kinderen waren dan wel het huis uit de laatste jaren, maar vergeten deed je ze natuurlijk niet. De roedel was weer fijn compleet als ze thuis kwamen eten; jij lag tevreden in de buurt van de drukte.

 

Oud worden is niet leuk: ook voor jou kwamen de kwalen. Je kreeg staar, werd wat doof. De uren bij de trimster waren te lang om vol te houden, dus gingen je prachtige lange haren eraf. Dat vond je niks, je voelde je letterlijk en figuurlijk kaal, dat weet ik zeker. Maar het moest, om je comfortabel de laatste jaren te laten leven.
Lang lopen ging niet meer; het rondje park ‘s morgens was het enige wandelingetje nog, de andere uitlaatmomenten gingen niet verder dan de overkant van de straat of heel soms, als je echt fit was en er zelf zin in had, een half rondje park.
Je dronk veel water, plaste veel, maar het leek je niet te deren. Elke keer weer die gang naar de achterdeur vanaf de waterbak, om de volle blaas te legen voordat de verse sloot water daar was aangekomen.

 

Jouw laatste dagen waren niet fijn, al heb je geen pijn gehad. Je leek fit toen je voor een kleine ingreep – een bloedende wrat op je neus – onder een licht roesje ging. Een roesje waar je normaal gesproken niks van zou merken, want zelfs met zware narcoses was jij een halve dag later altijd alweer op de been en op zoek naar eten.
Deze keer werd je misselijk, kreeg je diarree en werd je slomer. Een infuus met vocht en allerlei middelen om je aan te sterken, de diarree te stoppen, mochten helaas niet baten. Op 12 augustus om 23.30 uur, een dag voor je 13e verjaardag, ben je thuis bij ons ingeslapen. Gelukkig nog voor de dierenarts de middelen klaar had om jou uit je lijden te verlossen. Je koos ervoor mij los te laten, in plaats van ik jou. En dat was fijn, want ik kon het niet.

 

Het is goed, je lijfje was op. Vette pech, waarschijnlijk een darmvirus dat zich nog niet had geopenbaard, heeft je de das om gedaan. Maar als dat niet was gebeurd, was de vergrootte bijnier die we enkele weken geleden op een echo zagen, je parten gaan spelen. Dan waren we regelmatig naar de dierenarts gegaan voor allerlei onderzoeken en prikjes. En ondanks dat je je daar verheugde op het koekje, was dat nooit een pretje voor je.

 

Maar tussen ratio en emotie zit een enorm gat. Ik wilde je nog niet kwijt. De afgelopen 48 uur heb ik alleen maar de pijn van echte liefde gevoeld. Echte liefde voor een vriend die altijd luisterde, er onvoorwaardelijk en zonder oordelen voor me was en die volledig op mij vertrouwde.

 

Het ga je goed lieve Paco, grote vriend. Ik hoop dat je flink geknuffeld wordt door mijn lieve broer, vader en moeder daar boven.

We hebben stress nodig om te functioneren, om prestaties te leveren. ‘Positieve stress’ noemen we dat in de volksmond ook wel. Door deze stress kunnen we helder denken, zijn we alert en vaak voelen we dat als een soort flow waarin alles lukt.

 

Maar: wanneer slaat positieve stress nu om in negatieve stress?

 

Daar zit dus de angel: dat heb je meestal niet in de gaten… Op het moment dat je merkt dat je wel heel erg moe bent ’s avonds, dat je erg snel geïrriteerd bent en het gevoel hebt dat er niets of niet genoeg uit je handen komt, dan ben je al een tijdje gestrest. Je gaat een keer op tijd naar bed, neemt een vrije dag of doet iets anders om te ontspannen. En toch raak je dat gevoel niet kwijt. Dan komt het gevaar van een burnout om de hoek loeren.

 

Ik hoor je zeggen: ‘ja, maar het kan nu eenmaal niet anders’ of ‘ik vind mijn werk leuk, het is nu een beetje hectisch maar het zal wel weer goed komen’ of  ‘het is nu wat druk omdat mijn zoontje extra aandacht nodig heeft’…etc.

 

Ik weet het.

 

Ook ik heb mijn argumenten altijd klaar gehad. Sterker nog, als ik zes jaar geleden niet gevraagd was als proefkonijn…

 

In 2010 was ik met een aantal andere ondernemers proefpersoon voor een Heartmath trainer. Nee joh, ik had het niet nodig, ik had alles onder controle! Maar ik wilde natuurlijk best een mede ondernemer helpen door mee te doen ;-). Bovendien was ik benieuwd, want meditatie-, yoga- en mindfulness workshops waren de revue al gepasseerd en hoewel best effectief, lukte het me niet dit in te plannen in mijn dagelijkse leven.

 

De training was een eye opener en – ik weet het, dit klinkt als een verkooppraatje – vanaf dat moment werd alles anders. Ik was echt niet dagelijks in de weer met het meten van mijn stresslevel, maar ik was me door die vier dagdelen en tussentijdse oefeningen er wel heel erg van bewust wanneer ik stress had die niet bijdroeg aan mijn functioneren. Sterker nog, ik voelde sneller dat ik gestrest was. De eenvoudige ademhalingsoefening hielp me dan vaak al weer om rustiger te worden.

 

Eind 2015 keek ik terug op een pittige periode van zo’n 5 jaar, zowel privé als zakelijk. Zorg en verdriet over familieleden, financiële perikelen en bovendien twijfel over wat ik eigenlijk met mijn toekomst wilde. Waar lag mijn passie, moest ik toch een vaste baan gaan zoeken voor meer zekerheid, zat men nog wel op mijn expertise te wachten…

 

Ik realiseerde me echter dat ik eigenlijk best goed door die periode heen was gekomen en dat de Heartmath oefeningen daar een bijdrage aan hadden geleverd. Ik had immers vier dagdelen praktische training gevolgd en braaf de twee weken tussen iedere trainingsdag in geoefend. Daardoor werd ik me meer bewust van mijn stress en deed ik tussendoor regelmatig de ademhalingsoefeningen.

Dit inzicht was voor mij de reden om zelf de opleiding coach/trainer Heartmath te gaan volgen. Zodat ik anderen kan helpen dezelfde ontwikkeling door te maken en daardoor: makkelijker te leven, meer te genieten, meer balans in werk en privé te krijgen… kortom, gewoon lekkerder in je vel te zitten!

Zorgen en verdriet verdwijnen niet zomaar. Maar de manier waarop je ermee omgaat, zorgt dat je overeind blijft en helder kunt blijven denken, kunt focussen op oplossingen.

 

Herken jij jezelf ergens in het verhaal hierboven? Vraag je je af of een workshop of training iets voor jou is? Bel me voor een kort telefonisch en gratis consult.

Wie wil daar nou niet méér van hebben…

VEERKRACHT

Mama Duck heeft wederom onze tuin als kraamkamer gekozen. Ik dacht dat ze dit jaar zou overslaan, aangezien op haar vaste plek geen eieren lagen. Maar schijnbaar heeft ze een andere veilige plek kunnen vinden.

Vanmorgen klopte ze weer op het raam met haar snavel. En zoals in 2015 en 2016 wandelt ze heel relaxed door onze woonkamer richting de sloot.

Deze keer is het wel anders… Hai Voeten van De Gelderlander stuurde me een privébericht of hij het filmpje mocht gebruiken en zojuist ben ik gebeld door Omroep Gelderland of ze vanmiddag even langs mogen komen. Wordt vervolgd…

(For licensing or usage, contact licensing@viralhog.com)

Stress, angst en depressie vergroten het risico op hart- en vaatziekte‘ aldus Paula Mommersteeg van de Universiteit van Tilburg.

 

De Hartstichting en overheidsorganisatie ZonMw steken samen bijna €100.000 in onderzoek hoe psychologische klachten dit risico beïnvloeden en of hierin een verschil zit tussen mannen en vrouwen. Ondertussen kan het echter geen kwaad om alvast aan de slag te gaan met technieken om stress in de hand te houden en meer veerkracht te kweken, toch?

 

Ruim 30 jaar onderzoek door het Heartmath instituut heeft het effect van hartcoherentietechnieken op psychologische en lichamelijke klachten ruimschoots bewezen. Dit betekent dus dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je stressniveau. Door het regelmatig (2 a 3 keer per dag 5 minuten) toepassen van eenvoudige technieken vergroot je je veerkracht zelfs aanzienlijk binnen een paar weken!

 

Meer veerkracht betekent dat de drempel om ‘over het randje te kukelen, richting burn out’ steeds hoger komt te liggen. Je kunt stress beter hanteren en herstelt sneller, waardoor je beter zorgt voor je fysieke en psychische gezondheid. En wie wil dat nou niet?

Meer weten? Binnenkort starten workshops van een halve dag, om de basistechnieken te leren. Wil je grotere stappen maken, dan is het ook mogelijk een training te volgen, individueel of in groepsverband.

Bel me gerust voor meer informatie.

‘Vind je niet dat je een beetje teveel doet?’

‘Je bent altijd ook zó druk.’

Goedbedoelde, soms bezorgde, vragen en opmerkingen met dezelfde onderliggende vraag:

 

read more

Het was een top gesprek!

 

Ik werd gevraagd te komen praten over een workshop over communicatie en social media. read more