Vivaz
Café Twitter
Café Twitter
By: Caroline Verhees, Categories: Communicatie, 0 comments

Ik zeg het overal waar ik presentaties houd, ik zeg het tegen iedereen die mij ‘uit de tent wil lokken’ over de ‘onzin die Twitter heet’: Twitter is in zakelijk opzicht te vergelijken met een netwerkborrel, als je er tenminste op de juiste manier gebruik van maakt. Op dat moment valt vaak een kleine stilte. De kritieklozen kijken verwachtingsvol, de ‘armen-over-elkaar-want-ik-wil-het-niet-snappen’ groep krijgt een ietwat vragende blik in de ogen en de reeds ingewijden blikken triomfantelijk om zich heen.

Wil je als bedrijf Twitter zakelijk inzetten, dan is dat over het algemeen een goed uitgangspunt. Wees er echter wel van bewust dat Twitter alleen werkt als tweerichtingsverkeer. Zenden én ontvangen dus. Net als een netwerkborrel.

En dat blijkt nog wel eens moeilijk. Nog steeds zie ik dagelijks bedrijven voorbij komen die vooral ‘adverteren’, zoals ze dat ook doen in de papieren media. Vaak zie ik ook reacties van de hard core tweeps op dit soort volgers: over het algemeen negatief. En dus bereiken ze het tegenovergestelde van wat ze willen bereiken.

Als ik tijdens een presentatie vraag hoe men IRL te werk gaat op een netwerkborrel, dan zie ik de volgende rode draad:

Binnenwandelen, bekende relaties begroeten, vragen hoe het gaat met hen én hun business. Wederzijdse informatie wordt uitgewisseld, waarna men verder loopt naar de relatie van een relatie, die graag wil dat je met hem/haar in contact komt. Je stelt je voor, hij stelt zich voor en jullie wisselen uit wat je doet, waar jouw bedrijf voor staat. Als het heel gezellig is worden er vaak ook al zaken die niet direct met werk te maken hebben besproken, zoals bijvoorbeeld de koppeling gezin-werk, sport-werk. Kaartjes worden uitgewisseld en het contact is gelegd. Op een volgende netwerkborrel herhaalt zich het ritueel zoals met de andere relaties die je in het verleden hebt leren kennen.

Precies zo kan Twitter werken! Met nadruk zeg ik ‘kan’ want het vergt interactie, oprechte interesse in de ander en vooral niet schieten met losse flodders! Voor dat laatste kies je gewoon de papieren media, advertenties bijvoorbeeld. Die bereiken vele duizenden mensen, waarvan er een aantal in jouw product of dienst geïnteresseerd zullen zijn.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.