Vivaz
kleinGROOT gedrag
kleinGROOT gedrag
By: Caroline Verhees, Categories: Communicatie, 0 comments

Als je iemand wil overhalen actie te ondernemen, kun je beter een kortere deadline stellen dan een langere. Aldus een hoofdstuk over uitstelgedrag in kleinGROOT, een boek over kleine veranderingen die grote invloed hebben op het gedrag. Het is het derde boek dat ik lees over (onbewust) gedrag waaraan Cialdini heeft meegewerkt en ik ben fan van die man!

 

Het boek behandelt 52 kleine veranderingen die grote invloed hebben op het gedrag. Een van de onderzoeken die wordt beschreven gaat over de vraag: Welk kleinGROOT vermindert de neiging tot uitstelgedrag?

In het kort:

In het onderzoek werd vooraf aan de deelnemers gevraagd of ze liever een cadeaubon met een geldigheid van twee maanden of een met een geldigheid van drie weken zouden willen ontvangen. Niet verrassend koos bijna 70% van de proefpersonen voor de bon met twee maanden geldigheidsduur.

Wel verrassend was het resultaat van het onderzoek nadat de deelnemers cadeaubonnen hadden ontvangen:

In de groep die een tegoedbon met korte geldigheidsduur had ontvangen, gingen vijf keer zoveel mensen naar de winkel om de bon te verzilveren, als in de groep met de bonnen met lange geldigheidsduur. Ook al kun je zeggen dat de proefpersonen met de bonnen met lange geldigheidsduur ook meer tijd hebben om er gebruik van te maken, in werkelijkheid werden deze bonnen minder vaak gebruikt dan die met een korte geldigheidsduur.

Uit de vragenlijst achteraf bleek dat de deelnemers die de tegoedbon hadden verzilverd ervan hadden genoten. Degenen die de bon niet hadden verzilverd hadden spijt en vinkten vaker uitspraken aan als ‘ik had het te druk’ of ‘ik dacht steeds, dat doe ik nog wel’ dan uitspraken als ‘ik ben het vergeten’, ‘het leek me teveel gedoe’. (Bron: kleinGROOT, Martin-Goldstein-Cialdini)

 

Ik heb zelf nog twee cadeaubonnen liggen van mijn vijftigste verjaardag in 2013. Onbeperkt geldig. De vraag is dus: helpen deze regels omtrent houdbaarheid van cadeaubonnen de consument wel, of juist niet?

Mijn conclusie en tevens advies: denk niet vóór je klant, cliënt, medewerker; zorg dat je weet wat hem/haar beweegt. Dan wordt de kans op succes groter.

 

PS Om het volledige onderzoek (en die 51 andere kleinGROOTs) te lezen zou ik zeggen: schaf aan dat boek!

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.