Vivaz
Ten minutes of fame
Ten minutes of fame
By: Caroline Verhees, Categories: Communicatie, 0 comments

Ik heb er weer een paar meegemaakt de afgelopen weken: de bedrijfspresentaties. 20 dia’s, veel tekst, die er in 10 minuten doorheen worden gejast terwijl de spreker meer naar het scherm kijkt dan naar zijn publiek.

 

Het is moeilijk om je mond te houden als je bijna wekelijks een bedrijf die ‘ten minutes of fame‘ ziet verprutsen…Daarom wijd ik er maar eens een blogje aan.

Anno 2012 kun je jezelf als bedrijf, als expert, als productspecialist prachtig ‘live’ promoten. Daar waar je tien jaar geleden zo’n 2 uur besteedde aan het maken van een enkele afspraak met een ‘prospect’, krijg je nu de kans om bij Open Coffees, Ondernemerscafés, seminars en andere netwerken zomaar jouw bedrijf te presenteren!

 

Helaas gaat iedereen vervolgens noest aan de slag met dia 1 van een Powerpoint presentatie, om daar vervolgens achter elkaar het hele verhaal dat men kwijt wil, neer te zetten. Letterlijk dus…

 

Resultaat; 20 dia’s met een voorspelbare opening en sluiting, er tussenin veel hoofdletters en bulletpoints, ondersteund met prachtige staafdiagrammen of andere cijfermatige overzichten.
Het publiek gaat er voor zitten, geïnteresseerd, want de introductie belooft wat. Na de eerste vijf dia’s is 20% van de aanwezigen afgehaakt en druk bezig met de smartphone of het bedenken van een manier om zo subtiel mogelijk met de buurman door te kunnen praten.
Na de volgende 5 dia’s zijn er nog slechts enkelen die luisteren. De rest doet alsof, dwaalt met de gedachten af naar de boodschappen, kinderen, werk dat er nog ligt. Ondertussen hebben ze van de spreker eigenlijk voornamelijk zijn/haar achterhoofd gezien. Afijn, ik hoef niet uit te leggen wat de impact is van die laatste 10 dia’s. Heel veel werk, inzet en enthousiasme gaan verloren en wat blijft hangen…?

 

TIPS:
– bedenk eerst welke boodschap je de toehoorders wilt meegeven
– bedenk dan hoe die boodschap het beste zal blijven hangen. Waar lopen ze voor warm? What’s in it for them?
– kies vervolgens het medium dat het beste past bij je keuze. Dit is niet altijd een Powerpoint presentatie!
– vertel JOUW verhaal en vertel niet alles. Je eigen verhaal blijft het beste hangen en je moet wat te wensen overlaten.
– Laat je presentatie/verhaal lezen door een buitenstaander. Komt het over zoals je dat bedacht had? Is t duidelijk? Staan er niet teveel vaktermen in?

 

En last but not least: OEFEN.

Leer niet letterlijk de tekst uit je hoofd, het is tenslotte JOUW verhaal. Maar zorg dat je jouw boodschap een paar keer vertelt zodat je tijdens de presentatie niet bang bent wat te vergeten.

 

Meer weten? Ik zit vól met ideeën om jouw verhaal kort, krachtig en origineel voor het voetlicht te brengen.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.