Vivaz
Verbinden
Verbinden
By: Caroline Verhees, Categories: Communicatie, 4 comments

Op zoek naar mijn ‘basis’ heb ik de afgelopen maanden verschillende mensen gesproken. Over hun visie op mijn talent, mijn niche, mijn USP. En unaniem kwam de kwalificatie ‘Verbinder’ naar voren. Oké, mooie term, komt ook al in veel Twitterbio’s voor, maar wat IS nou een Verbinder?

Van Dale vindt het nog geen Nederlands woord, maar ik stuitte wel al snel op een website waar een aantal ondernemerstypen worden beschreven. De site en de beschrijving zijn inmiddels verdwenen, daarom hieronder een citaat van de omschrijving van de Verbinder. Mede door de feed back waarover ik hierboven sprak, gaf de tekst me een groot gevoel van herkenning:

De Verbinder is sociaal, empathisch en een goede netwerker, die vanuit oprechte interesse onthoudt wie je bent, wat je doet en zich dan ook nog eens je naam herinnert. Leuk ook om mee te praten én ook nog echt belangstellend! […] is de Verbinder met stip de beste communicator onder alle ondernemerstypen. De Verbinder is namelijk in staat om werkelijk te luisteren en zich in de ander te verdiepen, zonder dat daar ook een eigen belang aan verbonden is.[…] De plus is dat de Verbinder door oprechte interesse zal ontdekken waar de werkelijke behoefte van de klant ligt. En er vervolgens vanuit het eigen dienstenpakket of productenportfolio, zonder enig opportunisme, wel of geen invulling aan geeft. Hiermee vervult hij een grote behoefte van de klant. Wat een verademing ten opzichte van het blatende gilde verkopers dat je hoe dan ook wat wil aansmeren!’

Mooi. Die hou ik erin. Maar nu?

Als ik met iemand in gesprek ben kan er inderdaad zomaar iets in mijn brein ‘opploppen’ Ik zie iemand die mijn gesprekspartner kan helpen, zie een verband met een organisatie, een project, iets of iemand die voor mijn gesprekspartner interessant, leuk, nuttig, zou kunnen zijn. Mensen zijn ook vaak verbaasd dat ik bepaalde details uit hun persoonlijk of zakelijk leven nog weet te herinneren, al spraken we elkaar maanden geleden voor het laatst. En natuurlijk merk ik zelf ook dat men mijn aanwezigheid en gesprekken op prijs stelt.

Dat de omschrijving bij me past, durf ik dus inmiddels wel te beamen zonder het gevoel te hebben mezelf op de borst te kloppen. Het is immers een gave, een talent, zoals een ander dat heeft met pianospelen (zou ik trouwens ook héél graag als talent willen hebben, maar dat terzijde). Maar: hoe maak ik aan mijn potentiële klanten duidelijk dat ik me hiermee onderscheid van andere communicatieadviseurs?

Nou, sinds kort ben ik erachter: IK SCHREEUWDE HET NOG NIET VAN DE DAKEN! Vanaf nu dus wel:

IK ben een verbinder. Als je mij inschakelt, krijg je ideeën, plannen, de juiste mensen op een presenteerblaadje aangeleverd. MITS: we een klik hebben samen, dat wel. Verbinden werkt alleen bij wederzijdse oprechte interesse en de wil om dingen te veranderen. Daar komt energie uit voort en dan gaat het knallen!

Verbinder…het staat inmiddels al in mijn Twitterbio, het begin is er.

4 Comments

 • Hoi Caroline,

  Mijn naam is Sierk en zie mijzelf ook als een verbinder en aanjager. Mijn omgeving overigens ook. Ook al is dit een relatief oud artikel, voor mij op dit moment echter erg relevant.

  Ik ben begonnen als schrijver maar ik ben onlangs tot de conclusie gekomen dat mijn passie en kwaliteiten op een anders vlak liggen. Echter, wanneer ik in gezelschap ben en men vraagt ‘wat ik doe’, dan worstel ik met het uitleggen en presenteren van mijn diensten en kwaliteiten. Hoewel ik het eigenlijk wel weet. Ik wilde je even laten weten dat na het lezen van jouw blog en omschrijving van het begrip en kwaliteiten van de rol als ‘verbinder’, mijn eigen verhaal en meerwaarde voor anderen weer een stuk inzichtelijker zijn geworden.

  bedankt!

  Groeten,

  Sierk

  • Hallo Sierk,

   Dank voor je leuke reactie! Ik ben blij dat je wat hebt gehad aan mijn blog. Ben wel benieuwd hoe je terecht bent gekomen op deze blogpost. Misschien wil je dat nog aan me mailen?

   Ik wens je veel succes en plezier met het uitdragen van jouw missie.

   Hartelijke groet,
   Caroline

 • Hoi Caroline,

  Geen dank! Je scoort hoog in Google met het woord ‘Verbinder’. Ik weet niet of je hier over wilt uitweiden, maar Ik heb eigenlijk nog wel een vraag m.b.t. het genereren van een stukje inkomen. Deze vraag heb ik naar aanleiding van de definitie van het woord ‘verbinder’ in relatie tot jouw eigen werkzaamheden, benadering en creëren van meerwaarde voor anderen. Uit eigen ervaring weet ik dat het als verbinder in specifieke situaties lastig is om inkomsten voor jezelf te generen. Dit is in veel situaties ook niet noodzakelijk, maar soms moet je ook (eens) aan jezelf denken omdat ook jij de huur moet betalen.

  Bijvoorbeeld in deze situatie:
  Wanneer je met persoon A aan het praten bent en je tot de conclusie komt dat die persoon eens met persoon B moet gaan praten, omdat deze persoon, persoon A verder kan helpen. Hoe creëer jij in dit soort situaties een meerwaarde in geld uitgedrukt voor jezelf wanneer blijkt dat deze personen een interessante samenwerking en/of opdracht overeenkomen?

  Als je hier niet op in wil gaan, dan begrijp ik dat 🙂

  Bedankt in ieder geval!

  Groeten,

  Sierk

  • Eerlijk gezegd denk ik daar niet over na. Als ik mogelijkheden zie probeer ik de mensen/organisaties in kwestei te koppelen. Als dat lukt krijg ik daar veel energie van en dat is genoeg. In de praktijk werkt het vaak zo dat zij op hun beurt weer aan mij denken als ze een mogelijkheid zien. Zo creëer je een netwerk. Mijn netwerk helpt me al vijftien jaar aan opdrachten.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.