Vivaz
De Hersenloze Kwal
De Hersenloze Kwal
By: Caroline Verhees, Categories: Wat mij bezighoudt, 0 comments

Op de, redelijk beschermde, basisschool hobbelen de meeste kids mee en zijn er enkele uitschieters naar boven en naar beneden. Op de middelbare school begint het echte leven en beïnvloeden verschillende factoren het wel en wee van pubers in meer of mindere mate. Sinds mijn lieve huispubers op de middelbare school zitten, heb ik me regelmatig afgevraagd of bij het ontwikkelen van onderwijsmethoden wel de kenmerken van de doelgroep, pubers, zijn meegenomen.

Tijdens het opruimen van de zolder kwam ik het boek De Gekookte Kikker (Peter Camp/Funs Erens) tegen, vol metaforen die met dieren te maken hebben. En daar lees ik De hersenloze kwal, een metafoor over samenwerken en afstemmen, die me erg deed denken aan mijn ervaringen met het middelbare onderwijs.

De Hersenloze kwal

Op een dag kwamen de dieren uit het bos bijeen en zeiden: ‘Wij moeten een school stichten. Een school voor dieren om echt Dier te kunnen worden’. En zij vroegen een klein groepje uit hun midden om een leerplan te maken voor de school. De commissie ging meteen aan het werk. Het konijn stond erop dat ‘hardlopen’ in het programma werd opgenomen. De torenvalk vond ‘kunstig vliegen’ het belangrijkste. De karper maakte duidelijk dat ‘geruisloos zwemmen’ erbij moest en de eekhoorn maakt zich sterk voor het onderdeel ‘klimmen tegen de kaarsrechte stammen van torenhoge bomen’.

En zo geschiedde. De school werd opengesteld. De schoolleiding zei dat de dieren zich in alle vakken moesten bekwamen. Om echt Dier te kunnen zijn.

Toen ging er iets verschrikkelijk fout.
Het konijntje was wereldkampioen hardlopen. Geen dier kon zo snel wegsprinten en haken slaan als hij. De schoolleiding vond dat het voor het konijntje belangrijk was, voor lichaam en geest, dat hij zich ook bekwaamde in het vliegen. men zette het konijntje op een hoge tak en zei: ‘Leer vliegen, konijntje’. Het arme dier sprong, tuimelde naar beneden, brak een achterpoot en viel een gat in zijn hoofd dat nooit meer overging. Zo kwam het dat hij voor hardlopen toch niet meer dan een 6 kreeg in plaats van een 10. maar voor vliegen kreeg hij een 3 in plaats van een 1. Want hij had het toch maar geprobeerd. De schoolleiding was zeer tevreden.

Met open mond zagen de dieren hoe de torenvalk zijn acrobatische kunsten in de lucht vertoonde. Toch merkte de schoolleiding op dat het voor een torenvalk van grote waarde was dat hij, net als het konijn, holen kon graven in de grond. De valk nu deed zijn uiterste best, brak echter jammer genoeg zijn snavel en kneusde zijn vleugels. Waardoor hij nauwelijks nog vliegen kon en in plaats van met een 10, met een 5 eindigde. Maar op holen graven haalde hij een 4 in plaats van een 1. En evenzo verging het alle andere dieren.

En wie haalde tenslotte de beste cijfers? Dat was de hersenloze kwal, die zwibbelend en zwabbelend alle proeven redelijk wist te doorstaan. Zijn botten breken kon hij niet, hij had er immers geen. En zo werd  hij tot beste van de klas uitgeroepen.
 

 

 

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.