Vivaz
Een eigen huis …
Een eigen huis …
By: Caroline Verhees, Categories: Wat mij bezighoudt, 0 comments

tuin juni 2015Twee maanden geleden besloten we dat het tijd was. Tijd om Beuningen na 26 jaar te verlaten en in ‘de stad’ te gaan wonen: Nijmegen.

 

Op vrijdag meld ik het op Facebook, op zaterdag staat ons huis op Funda en op maandag bellen de eerste geïnteresseerden, die op woensdag 29 april, de dag na mijn verjaardag, komen kijken.

 

Ondertussen kwam een stroom aan reacties en emoties op ons af. Vrienden en vriendinnen die zeer teleurgesteld waren dat we uit Beuningen weggingen. Tientallen mensen die ons complimenteerden met ons mooie huis; zo af, zo geweldig ruim, met een fijne tuin, mooie badkamer, prachtige keuken… Dat deed ons goed, maar toch bleven we op onze koers. Alvast hier en daar kijkend naar mogelijke appartementjes in Nijmegen, op loop- of fietsafstand van het centrum.

 

De eerste kijkers deden begin juni een bod dat ons aanstond. Een bod dat wij in gedachten hadden toen we het te koop zetten. En dat al na een maand!

 

Het ging gebeuren, nu al, poeh. Actie! Kijken wat we – als zp’ers – konden lenen om in Nijmegen een nieuwe stek te kopen. Spullen op marktplaats, want we wilden veel kleiner, overzichtelijker, gaan wonen. Plannen wanneer de verhuizing in september plaats zou kunnen vinden.

 

Totdat… W. toch nog maar even met twee banken belde om te informeren of er nog addertjes onder het gras zaten. Op basis van onze inkomsten in de afgelopen drie (crisis) jaren konden we op papier nog een goede hypotheek krijgen. Maar om ons heen waarschuwde iedereen ons voor onze ‘dubbele zp’ status.

 

Dat was een verstandige (of beter gezegd, gevoelsmatig goede) stap want: ‘de banken’ zijn niet bereid ons een hypotheek te verstrekken. W. is net een maand te oud.

 

Yep, één maand te oud.

 

Als W. vóór zijn verjaardag op 14 mei een hypotheek had aangevraagd, had hij hem zomaar gekregen. Drie weken later is hij te oud (58), want onze pensioenvoorziening is voor de bankiers niet hoog genoeg. Dat ik nog vijftien jaar werken (op zijn minst) voor de boeg heb telt niet. Dat we al 26 jaar onze hypotheek netjes op tijd betalen en geen schulden hebben, telt niet.

 

Zuur.

 

Maar goed. Er zal een reden voor zijn, toeval bestaat niet. Dus:

 

Change of plans, eens zien wat de toekomst in Beuningen voor ons in petto heeft, in ons mooie huis. Want de huidige hypotheek, van een ton meer: die mogen we wel houden!

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.