Vivaz
Gemengde gevoelens
Gemengde gevoelens
By: Caroline Verhees, Categories: Wat mij bezighoudt, 0 comments

Yep, gehaald. Dat is volgens mij wel duidelijk op deze foto.

En ik ben trots dat we het gehaald hebben. Want het was zwaar. Fysiek en mentaal.

Gisteren is boven Oekraïne een vliegtuig van Malaysia Airlines neergehaald. Totaal zo’n 300 passagiers, waarvan 200 afkomstig uit Nederland, zijn daarbij omgekomen.

Zoiets gaat aan je voorbij als je de hele dag aan het wandelen bent. Maar het komt keihard binnen als je het hoort zodra je thuis komt.

Ik was boos. Boos en verdrietig. Maar vooral boos. Op al die zogenaamde macho’s die zich verschuilen achter kalashnikovs omdat ze bang zijn. Op een president die een vuur aanwakkert in een land waar al van alles onderhuids broedt. Op de gelatenheid waarmee andere regeringsleiders reageren, in plaats van acteren. Net zolang wachten tot het bewijsmateriaal achterover is gedrukt en de lichamen in staat van ontbinding zijn.

De laatste vijftien kilometer waren grotendeels zonder muziek, zo was afgesproken die ochtend met de burgervaders. Of het de juiste manier was om respect te tonen? Er waren denk ik andere opties, met meer impact. Maar er moest snel beslist worden en ongetwijfeld zijn allerlei zaken afgewogen. Zo gaat dat met crisiscommunicatie.

Er was hier en daar muziek. Op de podia in de dorpen werden de wandelaars toegesproken in plaats van toegezongen. En op andere punten was een serene rust, afgewisseld met publiek dat op andere manieren de lopers probeerde aan te moedigen. Door te trommelen op plastic stoelen, broodtrommels, djembé’s en andere attributen. Door te zingen, te klappen en te schreeuwen ‘ga door’, ‘jullie zijn er bijna’, ‘respect’, ‘toppers’…

Respect voor dit publiek. Dat er stond, waarschijnlijk met hetzelfde dubbele gevoel als waarmee wij liepen. Want ook ik wist niet of ik mee moest klappen op de plekken waar muziek gedraaid werd. Was het wel gepast om te zingen? Om te lachen en aan het einde een blij gevoel te hebben omdat je het gehaald hebt? Terwijl je weet dat er mensen zijn die familie zijn kwijtgeraakt door een nutteloze, barbaarse daad?

Het liep vreemd, zeg maar.

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.